Sabah’tan İşyurtları ve İşçi Mahpuslar Konulu Haber

Adsız

İşyurtları Daire Kurumu Başkanlığı’nın açıklamış olduğu son verilere göre usta işçi mahpusun günlük yevmiyesi 14,5 TL olarak belirtilmiş olup, 24 Mart 2019 tarihinde Sabah tarafından paylaşılan haberde bahsedilen “İş Yurtları’nda çalışan mahkumlar gündelik de (yevmiye) alıyor. Yevmiye iaşe bedeli ve kâr payı ile birlikte usta bir hükümlü ayda 750- 850 TL arasında gelir elde ediyor.” bilgisi gerçeği yansıtmamaktadır. Kaldı ki bir işçi mahpus hiç tatil yapmadan çalışsa dahi alacağı ücretin iddia edilen seviyeye ulaşması olası değildir. İşçi Mahpuslar ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için:http://www.tcps.org.tr/sites/default/files/kitaplar/isci_mahpus_guncel_durum_internet_0.pdf

Haberin orijinal halini siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

Cezaevi Sanayi A.Ş.

Adalet Bakanlığı bünyesindeki İş Yurtları Kurumu, dev bir bacasız sanayiye dönüştü. 58.500 mahkumun mobilyadan gıdaya, tekstilden tarıma 180 farklı iş kolunda yaptığı ürünler 5.2 milyar TL’lik endüstri yarattı

Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı’nda tetkik hakimi olarak görev yapan Murat Ünlü, Cezaevlerinden Sorumlu İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı İdris Aksoy, Maltepe Ceza İnfaz Kurumları Müdürü Veysel Yüksel, 2. Müdür Elvin Şan ve İş Yurtları’nda mahkumlara mesleki eğitim veren özel sektör temsilcisi Croco Terlik’in sahibi Çiğdem Dursun, cezaevindeki üretim ve işleyişe dair bilgiler verdi.

Cezaevlerinde hem mahkumların ıslahı hem de üretime katkıları ve cezaevi sonrası hayata hazırlanmaları için başlatılan İş Yurtları Kurumu, dev bir bacasız sanayiye dönüştü. Mahkumların tespih, inci, boncuk yapımından gıda, tekstil ve hayvancılığa kadar pek çok alanda yaptığı binlerce çeşit ürün, 5 milyar 250 milyon TL bütçeli bir endüstri yarattı. Adalet Bakanlığı’na bağlı, özerk yapısıyla faaliyet yürüten İş Yurtları’nda, diğer kamu kurumlarının talepleri doğrultusunda üretim yapılıyor. Gönüllülük esasına bağlı çalışan mahkumların üretimi, diğer ülkelerce tarafından da inceleniyor. Adalet Bakanlığı İstanbul Maltepe Ceza İnfaz Kurumları Kampusu’ndeki İş Yurtları’nın üretim yerlerini SABAH’a açtı. İşte Cezaevi Sanayi A.Ş…

140 YILDIR ÜRETİLİYOR
Aslında Türkiye’de cezaevlerinde yapılan üretimin tarihi Osmanlı’da 2. Abdülhamit dönemine kadar gidiyor. Yaklaşık 140 yıldır bazı cezaevleri bünyesinde belirli ürünlerin üretimi yapılarak hem o kurumun ihtiyacının karşılanması hem de mahkumların zamanının daha kaliteli geçirilmesi amaçlanmış.
1997’de ise Adalet Bakanlığı bünyesinde İş Yurtları Kurumu Daire Başkanlığı kurulmuş. Böylece Türkiye genelindeki tüm cezaevlerinde üretim daha profesyonel, koordineli ve bilimsel bir şekle kavuşmuş.

CİROSU: 5 MİLYAR 250 MİLYON
İş Yurtları, ilk başlarda tespih ve inci, boncuk üretimiyle yola çıkmış. 22 yılda vergi ve harçlar dahil 5 milyar 250 milyon TL bütçeli bir endüstriyel faaliyete dönüşmüş. Bütçenin 2 milyon 400 bin lirası kendi faaliyetlerinden elde edilen cirodan oluşuyor.
Türkiye’deki 374 Ceza İnfaz Kurumu’nun 302’sinde İşyurdu Müdürlüğü yer alıyor.
Buralarda mobilyadan tekstile, tarım ve hayvancılıktan inşaat ve onarım işlerine, sosyal tesis işletmeciliğinden el işi ürünlerine kadar 180’den fazla değişik işkolunda her yıl ortalama 58 bin 500 hükümlü ve tutuklu üretim yaparak mesleki eğitim alıyor.

MAHKUMLAR MAAŞ DA ALIYOR
İş Yurtları’nda çalışan mahkumlar gündelik de (yevmiye) alıyor. Yevmiye iaşe bedeli ve kâr payı ile birlikte usta bir hükümlü ayda 750- 850 TL arasında gelir elde ediyor. Çalışan mahkumlara iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, kadınlara analık sigortası yapılıyor. İş Yurdu Müdürlüğü kâr ederse çalışan mahkumlar da kâr payı alıyor. Esasında mahkumların ıslah projesini en iyi uygulayan ülke Türkiye… Örneğin, ABD ve Çin’de mahkumlar zorla çalıştırılırken Türkiye’deki cezaevlerinde başvuruyla yapılıyor. Mahkum İş Yurdu’na başvuruyor. Başvurular arasından seçim yapılıyor.

1.000 MAHKÛMA YETERLİLİK BELGESİ
İş Yurtları mahkumların sadece cezaevlerinde çalışmalarını değil tutukluluk sonrasında da meslek edinmelerini sağlıyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu ile imzalanan protokolle bir yılda bin hükümlüye Avrupa standartlarında mesleki yeterlilik belgesi veriliyor. Verilere göre, 2018’de 174 kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan işbirlikleri kapsamında 4 bin 273 hükümlüye çalışma imkânı, 144 özel sektör kuruluşu ile yapılan işbirliği sonucunda ise 2 bin 481 hükümlüye çeşitli sektörlerde mesleki eğitim alma imkânı sağlandı.

4 FUAR DÜZENLENDİ
Mahkumların ürettiği ürünler özel sektörle işbirliği yapılarak fuarlarda görücüye dahi çıktı. Kuruma ait satış mağazaları ile ülke genelinde her yıl farklı illerde düzenlenen İş Yurtları Ürün ve El Sanatları Fuarları yapıldı. 2018’de Adana, Samsun, Ankara ve Konya’da düzenlenen 4 ayrı fuarı toplam 294 bin 975 kişi ziyaret etti.

MERKEZ BANKASI’NA PARA TORBASI YAPIYORLAR
HAYVANCILIK:
 Niğde, Edirne, Kırklareli, Foça, Kırşehir, Dalaman, Kars, Narman, Kalecik, Gümüşhacıköy, Durağan, Akçakale, Aydın, Gölpazarı, Bozüyük ve Erciş’te hayvancılık yapılıyor. 8 bin 309 adet büyükbaş ve 8 bin 879 adet küçükbaş hayvan yetiştirildi.
GIDA: 2018’de 2.5 milyon kilo meyve, 2.6 milyon kilo sebze, 4.7 milyon kilo tahıl ve baklagiller, 600 ton pirinç, 3.150 mililitre gülyağı, 22.000 gül suyu, 5 bin 880 kilo yem bitkileri üretimi yapıldı. Bunun dışında peynirden zeytine, çiğ köfteden reçele kadar binlerce ton gıda üretimi gerçekleştirildi.

ENDÜSTRİYEL ÜRETİM: Kamu binası tefrişatı, arşiv dolabı, tabiat parkı donatıları üretimi, özel eğitim materyali gibi çeşitli üretimler yapılarak ilgili bakanlıklara verildi.

ÜRETİM KAMUYA YAPILIYOR
İş Yurtları’nda üretilen ürünler öncelikle Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik üretiliyor. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri olursa onlara da destek veriliyor.

HEM KENDİLERİNE HEM ÜLKEYE KATKI SAĞLIYORLAR
Adalet Bakanlığı ve cezaevi yetkilileri İş Yurtları’nın amaç, etki ve sonuçlarını şöyle açıklıyor: “İnfaz sisteminin temel amacı, hükümlülerin eğitim ve iyileştirme faaliyetleri ile ıslah edilerek yeniden suç işlemelerini engelleyici etkenleri güçlendirip toplumu suça karşı korumak. İyileştirme faaliyetleri içinde yer alan çalışma, hükümlü ve tutukluların yeniden sosyalleşmesi, üretken bireyler olarak kanunlara, nizamlara, toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumlarının sağlanması için çok etkin ve önemli bir yer tutuyor.
Bu nedenle hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesi amacına yönelik olarak çalışmalarını sağlamak üzere işyurtları açmak, bunların bütün mali ve idari işlerini bir merkezden düzenlemek ve yönetmek amacıyla kuruldu. Bu sistemde suç kendiliğinden önlenmiş oluyor. Mahkumlar çalışarak daha kaliteli zaman geçirdikleri için cezalarını doldurmakta daha çok işe yarıyor. Kaliteli zaman geçirdikleri ve değer ürettikleri için mutlu oluyorlar. Meslek edindikleri gibi hem kendilerine maddi katkı sağlıyorlar hem de ülke üretimine katkıda bulunuyorlar.”

 

 

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑